Το μπλε ή το κόκκινο χάπι;

Την εποχή των τυπωμένων βιβλίων, όταν θέλαμε να μεταφράσουμε μία λέξη, ανοίγαμε το λεξικό και ψάχναμε. Οι ιδιωματικές εκφράσεις ήταν «κρυμμένες» μέσα στις ερμηνείες των βασικών λημμάτων όπως και τα παραδείγματα χρήσης. Πολύς χαμένος χρόνος.

Την εποχή των υπολογιστών, τα ηλεκτρονικά λεξικά ήταν επανάσταση, στην Ελλάδα την επανάσταση αυτή την ξεκίνησε η ΜΑΤΖΕΝΤΑ. Γράφαμε μία λέξη και ακαριαία βλέπαμε τις ερμηνείες. Τρομερό!

Την εποχή τού Διαδικτύου, μπορεί κάποιος να μεταφράζει λέξεις στις διαθέσιμες υπηρεσίες, άλλες το κάνουν καλύτερα, άλλες χειρότερα. Το καλό και πλήρες περιεχόμενο (λημματολόγιο) είναι σημαντικό ζητούμενο.

Μπορεί κανένας να επιστρέψει στα βιβλία; Όχι, είναι μονόδρομος, όποιος το δοκιμάζει δε γυρνάει πίσω.

Στο Διαδίκτυο επισκεπτόμαστε ένα δικτυακό τόπο, ξενόγλωσσο κατά πλειοψηφία, κύρια στα αγγλικά (ειδήσεις, άρθρα κ.λπ.). Καθώς διαβάζουμε ένα κείμενο, βρίσκουμε άγνωστες λέξεις (εγώ βρίσκω πολλές, δεν το κρύβω), διακόπτουμε για να ανοίξουμε ένα άλλο παράθυρο (ή μεταβαίνουμε σε αυτό), γράφουμε τη ζητούμενη λέξη και βλέπουμε την ερμηνεία της. Επιστρέφουμε στο προηγούμενο παράθυρο. Ωχ! Δεν ταιριάζει εδώ αυτή η έννοια, πάλι πίσω.

Εγώ μπορώ και διαβάζω αγγλικά κείμενα χωρίς διακοπή και πιστέψτε με, δε γνωρίζω καλά αγγλικά! Διαβάζοντας το κείμενο, είτε αφήνω το δρομέα τού ποντικιού πάνω σε μία λέξη είτε κάνω κλικ πάνω της. Πετάγεται το παράθυρο τού αντίστοιχου λεξικού ΜΑΤΖΕΝΤΑ που επέλεξα και μου δείχνει όλες τις έννοιες τής λέξης. Βλέπω ταυτόχρονα και το κείμενο και τη μετάφραση τής λέξης. Κάνω πάλι κλικ, φεύγει το λεξικό και συνεχίζω. Καμία διακοπή, πλήρης κατανόηση τής λέξης και της χρήσης της στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Δεν μπορώ πλέον να επιστρέψω στις μεταφράσεις του Διαδικτύου ή σε άλλα απλά προγράμματα λεξικών! Είναι μονόδρομος, τον δοκίμασα δε γυρνάω πίσω!

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται σε όλα τα λεξικά για Windows τής ΜΑΤΖΕΝΤΑ και ονομάζεται Word Capture Technology. Ενημερωθείτε και δοκιμάστε το, κατεβάστε όποιο λεξικό επιθυμείτε, εγκαταστήστε το και δοκιμάστε τό κόκκινο χάπι! 🙂

Advertisements

2 Σχόλια to “Το μπλε ή το κόκκινο χάπι;”

  1. Panos K Says:

    Πολύ καλό και χρήσιμο το word capture technology αλλά δυστυχώς δεν υποστηρίζει τον Chrome browser της google. Είναι πολύ διαδεδομένος φυλομετρητής και χρησιμοποιήται κατα ενα μεγάλο ποσοστό.. Θα ήταν καλό σε επόμενες αναβαθμίσεις να υποστιρίζεται κι αυτός. Ευχαριστώ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: